Tips

Nadat ik inmiddels meerdere USA reizen in elkaar heb gezet, leek het me handig deze ervaring in de vorm van een aantal tips te delen. De tips zijn gebaseerd op eigen ervaring en worden door mij gezien als de meest prettige wijze van werken. Natuurlijk is geen enkele lijst compleet. Deze lijst moet dan ook meer worden gezien als een goede start. Als je de tips nuttig vindt staat het je vrij deze naar eigen inzicht te gebruiken.

1.  Hoe maak ik een eerste (globale) planning voor een USA rondreis?

De volgende stappen en tips worden doorlopen om een globale planning te maken. Deze planning wordt vervolgens omgezet in een basis voor de verdere uitbouw van de reisplanning.

  • Om een rondreis te plannen is de basis natuurlijk de hoeveelheid beschikbare vakantiedagen. Deze hoeveelheid geeft de ruimte, maar ook de beperking aan om een aantal plaatsen te kunnen gaan bezoeken. Als je het prettig vind kan de eerste dag ingepland worden als dag om te acclimatiseren en inkopen te doen.
  • Op deze eerste dag kunnen in ieder geval, zoals voor ons kampeerders, de noodzakelijke campingspullen worden. aangeschaft.
  • De daaropvolgende dagen kunnen dan worden gebruikt om diverse plaatsten te gaan bezoeken.
  • Kies een gebied of een of meerdere staten die je zou willen bezoeken. Ga hiervoor op internet in diverse fora te rade welke plaatsen je zou willen bezoeken. Hierbij is de wesite  http://www.allesamerika.nl en forum een grote bron van informatie (vragen staat vrij). Ook de site http://www.ontdek-amerika.nl is een grote bron van informatie. Natuurlijk zijn er nog vele andere plekken op internet vindbaar maar ook goede reisgidsen (b.v. Capitool) kunnen hierbij helpen.
  • Kies ook in deze fase het reis- en verblijfsmiddel, want er zit een groot verschil in de eventueel te plannen overnachtingen (camper/camping vs auto/hotel).
  • Ook met een auto kan natuurlijk (gedeeltelijk) gekampeerd worden.Een tent is immers ook in Amerika zo gekocht (Target,Walmart etc).
  • Maak in Excel eerst een sheet met een kolom “favoriete plaatsen,parken en andere zaken”. Later kan deze lijst gebruikt worden als route/werklijst. Bedenk hierbij dat vermoedelijk hierna eerder zaken gaan afvallen, dan dat er toe kunnen worden gevoegd (De beschikbare hoeveelheid vakantiedagen blijken namelijk altijd te weinig 🙂 )
  • In een latere fase kan de reis verder worden gedetailleerd maar de volgende stap is vermoedelijk de meest logische: Hoe boek ik een (goedkope) vlucht en wat wordt de begin- en eindluchthaven van de reis.

2. Hoe boek ik een (goedkope) vlucht?

Over deze vraag zijn al kilometers threads in diverse fora volgeschreven. Een gouden regel is niet te geven en ik kan slechts de eigen ervaring delen waarmee redelijk succesvol goedkope vluchten gevonden zijn. Belangrijk is dat elke vastgelegde wens of eis een beperking kan zijn bij het vinden van een goedkope(re) vlucht. De volgende zaken kunnen de zoektocht helpen vereenvoudigen:

  • Is de aankomst luchthaven vast of kan dat variëren? In het laatste geval kan de rondreis op de goedkoopste mogelijkheid begonnen worden.
  • Is de aankomst- en vertrekluchthaven gelijk?. Soms is de vlucht duurder of juist goedkoper als dat niet zo is.
  • Bij veel luchtvaartmaatschappijen kan 330 tot 360 dagen vooraf geboekt worden.
  • Soms zijn de eerste stoelen dan voor een laag tarief te krijgen. Vult het vliegtuig zich dan worden de stoelen automatisch duurder (buiten tussentijdse aanbiedingen om natuurlijk).
  • Vaak is vliegen op woensdag het goedkoopste. een goede tweede zijn dinsdag en zaterdag. Duurste dagen zijn doorgaans de vrijdag en zondag.
  • Zoek op diverse zoekmachines die in principe zelf geen vluchten verkopen. Voorbeelden hiervan zijn  http://www.momondo.nlhttp://www.kayak.nlhttp://www.skyscanner.nl/ of http://matrix.itasoftware.com/
  • Vind je een vlucht dan kan het soms toch nog nuttig zijn bij een (online) reisbureau een prijsopgave voor een dergelijke vlucht te vragen. Door centrale inkoop kunnen de stoelen goedkoper uitpakken.
  • Zijn de prijzen vrijwel overal gelijk boek bij voorkeur direct bij de luchtvaartmaatschappij. Zij zijn een direct aanspreekpunt en dat kan voordelig werken bij eventuele wijzigingen.
  • Een broker (Cheaptickets,Tix etc) moet ook geld verdienen en kunnen dus zelfs duurder zijn!
  • Als een broker gekozen wordt, kijk dan ook eens over de grens (dat geld ook voor andere zaken, waarover later meer). Denk hierbij aan http://www.expedia.com (geen nl!) of http://www.orbitz.com. Betalen gaat altijd  met creditkaart in dollars en met een redelijk mondje Engels en een telefoon zijn eventuele problemen net zo goed oplosbaar als bij een Nederlands bedrijf.
  • Vaak is KLM een goede optie en kijk dan ook eens op de www.klm.be site. Kies hierbij als vertrekpunt Antwerpen Centraal Station ZWE. Het vertrek moet dan wel per trein van Antwerpen naar Amsterdam plaatsvinden. Het vliegticket wordt namelijk pas in Amsterdam afgegeven, tegen inlevering van het afgestempelde treinticket.
  • Vertrek van Brussel of Dusseldorf kan ook een goede keus zijn.
  • Neem ook Icelandair mee in de zoektocht. Zij vliegen op meerdere Amerikaanse steden waarbij slechts een overstap van 1,5 uur op Reykjavik gemaakt hoeft te worden wordt.
  • Zoek altijd eerst een vlucht voor één persoon. Als je voor meerdere personen tegelijk zoekt kan het zijn dat enkele goedkope stoelen niet getoond worden.

3. Hoe maak ik mijn reisplanning comple(e)t(er)?

Is de vlucht eenmaal vastgelegd, en dus het startpunt, dan kan de reisplanning een vastere vorm gaan krijgen. Hierover gaat de volgende tips.

  • Maak in de eerder gemaakte Exelsheet twee kolommen (A,B) te weten dagnummer en datum. Kolom C wordt dan de te boeken plaats/activiteit.
  • Verdeel de te bezoeken plaatsten over deze data. In deze fase moet ook gekozen worden of je één of meerdere dagen op één plaats wil verblijven.
  • Met uitzondering van reisdagen, probeer minimaal 2 overnachtingen op een plaats/park te plannen. Anders wordt de reis mogelijk te veel vanuit de auto/camper beleefd.
  • Uiteindelijk is het misschien noodzakelijk om plaatsen/activiteiten/parken te schrappen. Vaak is hier toch: “minder is meer” van toepassing. Bijvoorbeeld: op één dag reizen en vervolgens een paar uur een National/State Park kunnen bekijken is toch een andere ervaring dan een hele dag hiervoor beschikbaar te hebben.
  • Bekijk per locatie wat jij de beste/prettigste overnachtingsmogelijkheid vind.
  • Als ze aanwezig zijn, zijn hotels in Nationale Parken duur en snel volgeboekt. Kijk, zoals eerder gezegd, ook naar de kampeermogelijkheden. (Wat is mooier om zowat vanuit je tentje/camper de Grand Canyon in te kunnen kijken of wild over de camping te zien lopen.)
  • Als kamperen een optie is, en er wordt met de auto gereisd, kan het heel prettig zijn dit af te wisselen met hotels o.i.d. (Op sommige campings zijn er geen douchemogelijkheden !). Maak ook een kolom (D) in de Excelsheet waar een vink komt te staan of die dag op een camping of in een hotel verbleven wordt. Op deze wijze is goed te zien hoeveel en hoe wisselend er gekampeerd wordt.
  • Maak voorlopig als laatste twee kolommen (E,F) genaamd “Van” en “Naar”. Hierin komt iedere dag de begin en eind bestemming te staan.
  • Bovengenoemde kolom F “Naar” is ook reuze handig bij het boeken van hotel/campings. Deze kolom geeft immers de overnachtingsplaats aan. Op deze wijze kunnen boekingsfouten worden voorkomen, bij het kiezen van de aankomst/vertrek data.

Een eerste planning is nu gemaakt en kan vrij gemakkelijk nog gewijzigd/geoptimaliseerd worden. De Excelsheet wordt later completer gemaakt (zie: 8. Hoe maak ik mijn reisplanning af) met nog een aantal nuttige kolommen.

4a. Hoe maak ik een routekaart en kijk of mijn planning haalbaar is (Microsoft Streets and Trips 2013)?

Nadat er eerste planning is gemaakt is het zaak te kijken of deze planning haalbaar is. Hier is het zaak om te kijken of de hoeveelheid  kilometers, maar ook vertrek- en aankomsttijden passen in de geplande dag.  De volgende tips en tools zijn hiervoor inzetbaar:

  • Een veel toegepast product is Streets and Trips 2013 van Microsoft. Helaas is het product discontinued, wat zoveel wil zeggen dat Microsoft medio 2015 geen support op dit product meer levert. Desondanks is het product heel veelzijdig en heeft vooralsnog mijn voorkeur. Mocht men over het product kunnen beschikken dan zijn de volgende tips bruikbaar.
  • Na starten van Streets and Trips 2013 is het raadzaam de “Routeplanner” Pane (Ctrl+R) en de “Directions” pane aan te zetten
  • In de Routeplanner Pane kunnen nu adressen en plaatsen worden opgezocht en toegevoegd aan de lijst. Ook vanuit de kaart is toevoegen van een plaats mogelijk.
  • Elke toegevoegde plaats kan worden geclassificeerd als “Start”,”Stop” of “End”. Bij classificatie kunnen dan ook de tijden worden opgegeven (Tip: geef standaard bij start bv 9:00 en end 17:00 op. Op deze wijze is iedere dag gelijk en kan je gemakkelijker de dagindelingen en zwaarte van deze indeling vergelijken. De planner geeft dan ook aan of er een overschrijding van de 8 opgegeven uren plaatsvindt)
  • Als de lijst compleet is gemaakt kan via de “Directions” Pane de route worden uitgerekend. Hierbij is niet zozeer de routebeschrijving maar ook de doorlooptijden interessant. Tot einde support van de software worden zelfs up2date wegwerkzaamheden gedownload en getoond.
  • Als route compleet is kunnen met een screenshot kaarten worden gekopieerd. Gebruik Windows Paint om de kaarten bij te snijden of te bewerken.

4b. Hoe maak ik een routekaart en kijk of mijn planning haalbaar is (Microsoft Bing Maps)?

  • Als alternatief kan gebruik worden gemaakt van Microsoft Bing Maps. Op een later moment wordt Bing Maps nogmaals ingezet maar in dit geval gaat het om de routeplanning.
  • Indien men nog niet over een Microsoft Account beschikt kan vanuit hier  er een aangemaakt worden (klik op “connect” rechtsboven)
  • Aanmaken van een route kan door linksboven op “Routebeschrijving” te klikken. Er zijn nu twee invulvelden A en B waar de eerste reisdag kan worden aangemaakt.
  • Geef ook bij “Route Opties” de gewenste opties op.
  • Door te klikken op “Bestemming Toevoegen” kan er een stap in de reisplanning worden toegevoegd.
  • Bing Maps zal onderaan de lijst met bestemmingen de totale reistijd weergeven. Daaronder wordt per stap een routebeschrijving en  een deelreistijd gegeven. Net zoals bij Streets and Trips 2013 is dit de tijd die maatgevend is hoe haalbaar een dagplanning is.
  • De route kan niet worden opgeslagen maar d.m.v. de knop “Delen” (rechtboven) kan er een Tiny URL geknipt of gemailed worden. Ook is er een stuk HTML code te knippen om opgenomen te worden in een webpagina.

5. Hoe boek ik een camping en waar moet ik op letten?

Ook dit onderdeel is gebaseerd op eigen ervaring (tent kamperen) en is natuurlijk verre van compleet. Hieronder de stappen die doorgaans door mij genomen worden:

  • Lees weblogs van mede USA-gangers en kijk welke camping zij bezocht hebben.
  • Kijk op de Ultimate Campgrounds Site om een camping in een bepaald gebied te zoeken. Op deze site staan zowel campings beheerd door de overheid als privaat beheerde campings. Bij veel campings staan de faciliteiten aangegeven.
  • Heb je een camping gevonden, dan kan een blik op campsitephotos nuttig zijn. Hier staan van sommige campings foto’s van elk! (genummerd) plekje op de camping. Erg leuk als je een bijzondere plek zoekt.
  • Google naar de campingnaam en kies dan voor afbeeldingen. Levert vaak de mooiste foto’s op van mede USA-gangers of plattegronden van de campings..
  • Tripadvisor geeft ook vaak een scala aan foto’s en waarderingen.
  • In de Nationale en State Parks zijn de mooiste dingen te zien als je in het park zelf logeert. In vrijwel alle parken zijn er door de overheid beheerde campings. Kosten zijn gering en soms wel eens gratis. De faciliteiten zijn daarentegen ook beperkt (water+toiletten)
  • Kies je voor een overheidscamping begin dan op de NPS of ReserveAmerica site.
  • Op veel campings kan 6 maanden van te voren worden geserveerd. Dit kan tijdens wintertijd om 16:00 Nederlandse tijd.
  • Uitzondering hierop zijn b.v. de campgrounds in Yosemite NP. Hierop is een “rolling window” van toepassing, wat inhoudt dat iedere dag om 16:00 voor 6 maanden later kan worden gereserveerd.
  • De campings in Yosemite zijn in de meeste perioden binnen enkele minuten volgeboekt!! Andere NPS campings zijn wat ruimer te boeken. Wacht in geen geval tot net voor de vakantie, want dan zit zeker alles vol.
  • Op sommige campings zijn niet alle plaatsten te reserveren. Deze zijn van het type “First Come, First Serve”. Kom je voor de middag zijn er vaak nog plaatsen beschikbaar.
  • Het kan handig zijn de boeking (voor 16:00) alvast voor te bereiden. Om precies 16:00 zal er na het klikken op de “reserve now” knop een boekingspagina worden getoond (voor 16:00 -> Sorry can’t book now).
  • Als de boekings pagina wordt getoond is die kampeerplek voor 15 minuten geblocked. Probeer het dus na exact 15 minuten nogmaals als er mensen zijn die meerdere plaatsen hadden geblocked.
  • De windows klok en die van de NPS boekingssites lopen exact gelijk (internet-atoom tijd). Zet de windows klok open voor het klikken op de seconde nauwkeurig

6. Hoe boek ik een hotel en waar moet ik op letten?

De lijst met tips voor deze vraag zou eindeloos kunnen zijn en ook hier worden de belangrijkste persoonlijke tips en ervaringen gegeven.

  • Maak de keuze of je vooraf een hotel wil reserveren of dit ter plekke te regelen. Let hierbij op dat bij bekende plaatsen in het hoogseizoen de kamers vaak wel zijn volgeboekt. Als je geluk hebt dan is een kamer vanwege een annulering ook wel eens beschikbaar.
  • Bij vragen naar kortingen of special rates wordt niet raar gekeken. Niet geschoten is altijd mis.
  • Vragen voor een (kosteloze) upgrade is in een hotel altijd mogelijk. Vragen staat vrij. Vragen naar en high floor,lakeview of mountainview levert vaak verrassende resultaten op.
  • Zoek een hotel m.b.v. Google maps. Ga hiervoor naar de maps site. Zoom in op het gewenste gebied En tik simpelweg in de zoekbalk het woord “Hotel”. Vervolgens kunnen met de muis alle, op de kaart gevonden, hotels worden afgelopen.
  • Is een acceptabel hotel gevonden dan kan vaak worden doorgeklikt naar de website van het hotel  Ook kan worden doorgeklikt naar broker die de boeking kan uitvoeren (b.v. hotels.com of easytobook.com)
  • Net als bij het boeken van vluchten kan het zinvol zijn toch direct (in de USA) bij een hotel(keten) te boeken. Mogelijke voordelen: Directe communicatie, geen vooruitbetaling, goedkoper, kosteloos annuleren,vaak laagste prijs garantie en er kan gespaard worden met de spaarprogramma’s (via brokers kun je niet mee doen met spaarprogramma’s!)
  • Kijk ook of eventuele kortingen van toepassing kunnen zijn (AAA member = ANWB lidmaatschap. Wel ANWB pas meenemen)
  • Eventueel kunnen andere rates (kortingen) van toepassing zijn. Bij voorbeeld  Senior rate, 14 day in advance rate, x days stay promotions rate etc etc.
  • Wordt lid van de gratis spaarprogramma’s van de hotelketens. Na 1 lange USA reis behoort een gratis nacht voor de volgende trip tot de mogelijkheden.
  • Dubbelcheck altijd de ervaringen met het hotel op Tripadvisor of booking.com. Negeer hierbij de “one-time” reviewers. Mogelijk dat hun oordeel minder representatief. is.
  • Zoek je een hotelkamer voor 5 personen, geen probleem. Niet alle hotels hebben dergelijke kamers maar meestal er een optie beschikbaar. Soms met een bedbank, soms met een rollawaybed. Check wel of deze faciliteiten er daadwerkelijk zijn. Sommige hotelketens staan toe 5 personen op te geven bij de boeking maar de kamer biedt desondanks plaats aan 4 personen.
  • Kijk ook op Hotwire. Je weet niet direct welk hotel je krijgt, alleen aantal sterren en gebied kan worden opgegeven. Kan soms wel meer dan 50% schelen. Wel prepaid (creditcard in $). Let op: Na boeking is er geen mogelijkheid tot annuleren of teruggave van het betaalde bedrag.
  • Ook Priceline kan voordeel opleveren. Bieden op hotels. Ook hier kan alleen aantal sterren en gebied worden opgegeven. Wel prepaid (CreditCard in $). Let op: Na boeking is er geen mogelijkheid tot annuleren of teruggave van het betaalde bedrag.
  • In Las Vegas is goed zoeken het devies (hier dus juist niet direct bij hotels boeken). Aan de Strip kan dan soms voor een mooie prijs toch in 4-5 sterren hotels worden overnacht. Kijk ook via Hotwire en Priceline.
  • Ga het spel MyVegas op Facebook spelen. Met een lange adem kunnen er o.a. gratis hotelskamers in Las Vegas (aan de strip!!), bij elkaar worden gespeeld. Doe dit bij voorkeur niet op je eigen account maar een op tweede account. Anders worden je eigen vrienden verrast met honderden spelmeldingen.

7. Hoe boek ik een huurauto en waar moet ik op letten?

Een auto boeken is in principe simpel maar let goed op. Een aantal zaken kunnen de pret snel bederven.

  • Een auto huren voor de USA kan in principe wereldwijd. De verhuurmaatschappijen opereren namelijk ook wereldwijd. Als vreemde talen in principe geen beperking geven, boek bij voorkeur in het buitenland. Een auto in Nederland boeken is vrijwel altijd duurder (bij brokers maar ook bij boekingsites van de maatschappijen zelf!!!)
  • Let op: huur je direct in Amerika zorg dan dat de noodzakelijke verzekering bij de huur inbegrepen zitten. Een Amerikaan kan doorgaans zijn persoonlijke verzekeringen gebruiken bij zijn autohuur. Standaard zijn deze daar dus niet inbegrepen. Als alsnog de verzekeringen bij deze verhuursites geselecteerd worden is vaak het direct huren in de USA  aanmerkelijk duurder dan via een Europese vestiging. Ook het het soms mogelijk om aan te geven dat de huurder uit Nederland komt. Dan worden de verzekeringen er wel bijgevoegd, maar ook dan zijn de huur bedragen soms onwerkelijk hoog.
  • Noodzakelijke verzekeringen heten bij elke maatschappij anders maar zijn gelijk qua inhoud. Bij Alamo heten ze: CDW (Collision Damage Waiver). Dit is bij ons de schadeverzekering. En ELP (Extended Liability Protection). Dit is bij ons de aansprakelijkheidsverzekering.
  • Kijk ook of de aansprakelijkheidsverzekering een reëele hoogte heeft. 1 miljoen US Dollar is toch wel het minimum.
  • Bij de verhuurbalie probeert het personeel vaak een extra verzekering te verkopen. Dit heet bij Alamo Roadside Assistance en helpt je b.v. bij een lege benzinetank of in de auto achtergelaten sleutel. Is een persoonlijke keuze en vaak niet nodig. Niet nodig? Voet bij stuk houden met “No Thanks”
  • Ook “Do you need an upgrade?” is een vaak gehoorde vraag. Ben je tevreden met wat je gehuurd had? “No Thanks” is ook hier weer het antwoord. Ben je wel geïnteresseerd dan zeker niet ingaan op het eerste aanbod. Een upgrade naar een volgende klasse kan soms wel uitonderhandeld worden tot $12 per dag!!
  • Niet alle maatschappijen verhuren langer dan 28 dagen. Maatschappijen die dat wel doen (b.v. Alamo) rekent de extra dagen als aparte verhuurdagen. Als vooraf een boeking is gedaan dan speelt dit geen rol maar wel bij een eventuele upgrade. De verhuurmedewerkers geven je vaak de meerprijs door van de 28 verhuurdagen. De extra dagen vergeten ze gemakshalve maar worden na 28 dagen wel keurig van de creditcard afgehouden.
  • Bekende internationale namen van verhuurbedrijven zijn Alamo,Avis,Budget,National,Herz en Dollar.
  • Zoek je een mid SUV maar wil alleen betalen voor een midsize auto. Maak jezelf lid van de National Emerald Club (vraag formulier op via een email  naar EC.Admin@Nationalcar.co.uk, hier stuur je ook het ingevulde en ingescande formulier retour) Als je eenmaal lid bent kan je 1) midsize auto boeken bij National in Engeland 2) Na aankomst direct doorlopen naar de verhuurgarage en de balie overslaan. 3) In de garage bij de Emerald Aisle je auto kiezen 3) Wegrijden en bij de uitgang Emerald pas + boekingvoucher laten zien-> klaar.
  • Zijn de aankomst en vertrek luchthavens verschillend? Let dan op de dropoff-kosten. Dit is een extra bedrag voor het ergens anders inleveren van de huurauto. Dit kan oplopen tot enkele honderden dollars!!
  • Tussen Los Angeles en San Francisco wordt doorgaans bij veel verhuurders geen dropoff kosten gerekend.
  • Een goedkope (en goede!!) broker/aanbieder is USAreisen (duits) of Drive-USA (engels). Huur je bij Alamo bij dit bedrijf dan rekenen ze tussen veel staten  geen drop-off kosten. Verder erg eenvoudig kosteloos annuleren (mailtje).
  • Een vaak heel goedkope mogelijkheid is te boeken bij Alamo in Engeland. Ben je dan ook nog eens lezer van het blad “Brits” krijg je extra korting. Natuurlijk lezen we dat allemaal 😉 en ga dus naar de Brits Alamo UK site. Extra bestuurders zijn dan ook nog eens gratis.
  • Huur geen GPS ontvanger mee want van de meerkosten kan je minimaal  een nieuw bij de BestBuy aanschaffen.
  • Huur je bij een broker, slechts enkele of 1 dag een auto, kijk of er een soort gold pakket bestaat waarin een tank brandstof inclusief is. Voor een beperkte meerprijs per dag  krijg je dan de gevulde tank die dan meer waard is als de meerprijs voor het apkket.
  • Boek je auto ruim van te voren. Annuleren kan vaak kosteloos. De ervaring leert hoe dichter bij de reisdata hoe duurder het kan worden. 

8. Hoe maak ik mijn reisplanning af?

Met al deze voorgaande stappen kunnen we nu onze reisplanning definitiever maken. We nemen onze Excel sheet weer en maken de volgende stappen:

  • Maak in de Excelsheet een kolom G genaamd “reistijd”. Neem de tijden uit stap 4 over.
  • Maak ook een kolom H genaamd “Te Rijden Afstand” en neem de afstanden uit stap 4 over
  • De kolom I wordt gebruikt om de overnachtingsplaats te vermelden (Hotel/Camping naam en plaats)
  • In een kolom J genaamd “Verwachte Kosten $” komen de te verwachte overnachtingskosten voor die dag te staan. Daar ik vrijwel alle boekingen direct in de USA maak zijn de bedragen in US Dollars. Is een enkel bedrag toch in Euro’s dan kan dat omgerekend worden naar US Dollars.
  • Doel is uiteindelijk om kolom J te gebruiken voor de totale begroting
  • Stel aan het begin van de reisplanning een omrekenkoers vast (bv $1.33 per €). Gebruik deze omrekenkoers tot aan de daadwerkelijke reis. Ondanks eventuele  tussentijdse koersschommelingen geeft dit wel de mogelijkheid een stabiele begroting te maken. Stijgt de koers dan worden uiteindelijk zaken goedkoper. Zakt de koers dan zal er een klein verlies zijn v.w.b. de uitstaande kosten.
  • Maak daarna een kolom K “Betaald €”. In deze kolom komen de overnachtingen te staan die reeds zijn betaald. Daar iedere betaling uiteindelijk in Euro’s plaatsvindt is deze kolom juist in Euro’s opgemaakt. Handig hierbij is dat boekingen in US Dollars op het afschrift van de CreditCard keurig in Euro’s worden vermeldt.
  • De een na laatste kolom L heet “Gemaakt & Bevestigd”. Hier wordt aangegeven of de boeking gemaakt en bevestigd is. Ook niet te reserveren zaken kunnen in deze kolom worden aangeven.
  • De laatste kolom M kan worden gebruikt voor “Opmerkingen”. Een voorbeeld kan zijn de boekingsdatum van een NPS camping.
  • Maak nu onder de kolommen J en K cellen aan die deze kolommen optellen. De opgetelde waarden kunnen optioneel elders gebruikt worden voor een begroting

OPTIONEEL

  • Voor de resterende kosten (auto,brandstof, eten etc) kan er in dezelfde sheet (onderaan ?) een optelling worden gemaakt. Doe dit op dezelfde manier: Verwachte kosten in dollars. Betaalde kosten in Euro’s. Maak ook van deze twee kolommen een optelling.
  • Door nu de te verwachte kosten van Hotels/Campings en resterende zaken bij elkaar op te tellen is de totale begroting (in US Dollars) bekend.  Nu kan deze totaal som worden omgezet naar Euro’s door de eerder vastgestelde wisselkoers toe te passen.
  • Door dit hele verhaal te herhalen voor de betaalde kosten (die al in euro’s staan) is door aftrek van de te verwachte kosten, het nog uit te geven bedrag in Euro’s bekend.

 9. Hoe maak ik een Roadbook of Draaiboek?

Nu de reisplanning (min of meer) af is, kan er begonnen worden om het het roadbook of draaiboek (What’s in a name 😉 ) te maken. De wijze waarop ik het boek maak is gebaseerd op feit dat een grote rol is weggelegd voor gebruik van de TomTom en Ipad. Uitgebreide routebeschrijvingen worden daarom niet in het boek opgenomen maar daar kan een ieder naar eigen inzicht een andere invulling aan geven. Verder is de opbouw persoonlijk en sterk bepaald door het motto “voorpret is ook vakantiepret”. Mijn standpunt is dat als zaken vooraf uitgezocht zijn dan heb ik deze zoektijd tijdens de reis niet meer nodig. Wat kan immers handiger zijn, dat wanneer er inkopen moeten worden gedaan, vooraf bekend is waar de Walmart zich bevindt. Of welke restaurants goed beoordeeld zijn en dus lekker zijn. Verder blijkt uit de praktijk dat de gevonden zaken soms niet gebruikt worden en dat afgeweken wordt van het plan. Maar hier geldt het motto: Beter mee verlegen dan om verlegen 😉 Uiteindelijk worden alle zaken in een TomTom,Ipad of wandel GPS gestopt. Op deze manier is zelfs het zoeken tot het absolute minimum beperkt (zie stap 10 en 11).

  • Begin met het maken van een Word document waarbij, naast een voorblad, iedere reisdag een pagina krijgt.
  • Voorzie elke pagina van een paginahoofd waarop de volgende items staan: Dag <volgnummer>, Dag van de Week, Datum, Bestemming
  • Daarnaast is het zoeken een van de leukste bezigheden. Google maps is hierbij je vriend. Start Bing Maps en tik in de zoekblak het item wat je zou willen vinden. Let op: naast adressen (adres balk) kunnen ook andere algemene woorden worden gebruikt (in de categorie balk). Denk hierbij aan woorden restaurant,fast food,hotel of hotelketen.
  • Google maps kan ook van dienst zijn maar de extra mogelijkheden (exporteren van gevonden plaatsen etc) zijn vooralsnog alleen in Bing Maps beschikbaar.
  • Vervolgens kunnen, op elke dag, naar eigen inzicht, de volgende categorieën worden vermeld: Hotel/Camping, Warehouse Stores, Supermarkets,Restaurants,Things To Do en Time Table
  • Hotel/Camping: Geef hierbij het adres op (nummer,straat,plaats,staat,zip code) Verder eventuele extra info (toegangsweg,plaatsnummer etc etc) Deze gegevens kunnen nuttig zijn bij het handmatig ingeven in het navigatiesysteem
  • Warehouse Store: Geef hierbij het adres op (nummer,straat,plaats,staat,zip code) . Bekende stores zijn: Walmart (eventueel Supercenter) ,Target, k-Mart, Cosco etc. Note: Deze stores bieden naast een (beperkt) levensmiddelen assortiment ook een diversiteit van andere producten (drogisterij,electronica,camping etc). Zoek zowel op stores aan het begin als aan het eind van de reisdag. Op deze manier is er altijd een store in  buurt als er boodschap(jes) nodig zijn.
  • Supermarkets: Geef hierbij het adres op (nummer,straat,plaats,staat,zip code) . Bekende stores in het westen zijn oa: Walmart Supercenter, Safeway, Albertsons.
  • Restaurants: Geef hierbij het adres op (nummer,straat,plaats,staat,zip code) . Openingstijden kunnen handig zijn. Verder is het handig om de kwaliteit van een restaurant te toetsen. De belangrijkste bronnen zijn hierbij Tripadvisor en Yelp. Tripadvisor is overigens ook andersom bruikbaar. Na het ingeven van een woonplaats kan er een lijst worden opgevraagd met restaurants in die plaats. Verder is Google natuurlijk ook bruikbaar bij het zoeken naar specifieke informatie van een restaurant in kwestie.
  • Things To Do: Hier komen de geplande activiteiten te staan. Het gaat hierbij om museum bezoek t/m het maken van hikes. In deel 10 en 11 wordt nog uiteengezet hoe hikes en POI’s (Points Of Interest) in elektronisch vorm kunnen worden geplaatst.
  • Time Table: Hier kunnen de doorlooptijden per activiteit te staan. Uiteindelijk is deze tabel slechts een grove richtlijn maar het belangrijkste doel is om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van de dagindeling.
  • Druk uiteindelijk het boekje als a5 boekwerkje af (op A4 papier). Binnen Microsoft Word zijn die mogelijkheden aanwezig en op internet staan meerdere instructie hoe dit uit te voeren. Indien de printerdriver deze mogelijkheid ook heeft verdient dit de voorkeur. Uiteindelijk zal er een A5 boekje ontstaan waar alleen nog maar in het midden een nietje hoeft te worden gezet.

10. Hoe krijg ik alle gevonden plaatsen en activiteiten in elektronische vorm?

Ook hier kan ik me slechts beperken toch mijn persoonlijke werkwijze. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en de door mij gekozen oplossing is er een van. Desondanks zijn hierdoor toch tips te vinden die bruikbaar zijn voor de persoonlijke situatie. Bij het elektronisch maken van de plaatsen en activiteiten zijn twee hoofdzaken te benoemen. 1. Te bezoeken plaatsen 2. Te maken hikes en routes

Te bezoeken plaatsen 

  • Om de te bezoeken plaatsen elektronisch vast te leggen wordt gebruik gemaakt van Bing Maps. Maak een Microsoft Account aan als dat nog niet is gebeurd en ga naar Bing Maps. Klik op “Mijn Plaatsen” en kies voor “Nieuwe Lijst”. herbenoem deze naar “Dag <volgnummer>” Zoek vervolgens het eerste adres van die dag in het roadbook op en voeg deze in in Bing Maps. Is eenmaal het adres gevonden kan er een “Punaise” worden geplaatst. Herbenoem deze punaise naar de te bezoeken plaats (restaurant naam, store naam etc). Vervolgens kan de plaats worden opgeslagen. Herhaal dit voor alle adressen van de reisdag. Eenmaal aangekomen bij de volgende reisdag kan er weer een nieuwe lijst worden aangemaakt. Alle gemaakte gegevens worden opgeslagen onder het opgegeven Microsoft Account.
  • Deze stap zal uiteindelijk de belangrijkste zijn. Alle gevonden plaatsen in een lijst (Lees Dag) worden nu geëxporteerd . Open een dag, kies voor “Actie’s” en “Exporteren”. Primair kan voor het GPX of KML formaat worden gekozen. Herhaal dit voor alle dagen
  • Een krachtige toepassing is nu om alle GPX bestanden als POI (Points Of Interest) in een TomTom te krijgen. Op deze wijze hoef je s’morgens alleen nog maar de juiste dag te kiezen en kan je vervolgens vrolijk de hele dag de plaatsen uit de lijst kiezen. Belangrijk is hierbij te weten dat de volgende procedure op huidige (nu te koop zijnde) TomTOm GO lijn niet werkt. E.e.a. omdat deze serie met een nieuw operating systeem is uitgerust. Belangrijk is dat de TomTom als Operating Systeem NavCore draait (Bv TomTom one XL). Dit geldt dus voor alle series uitgebracht voor de in nu te koop staande series.
  • Als alle GPX of KML bestanden zijn gemaakt moeten deze naar het TomTom ov2 bestandsformaat worden omgezet. Dit kan met een online converter welke hier is te vinden.
  • Verbind de TomTom via USB aan de PC. Zoek de root folder op van het geïnstalleerde kaart materiaal (LET OP: Dit moet dus de map zijn met het US kaart materiaal !!!). Alle ov2 bestanden kunnen nu in de root van deze map worden gekopieerd.
  • Indien gebruik wordt gemaakt van een ander merk navigatie systeem moet zelf worden uitgezocht of additionele POI’s hieraan zijn toe te voegen. Ook de wijze waarop is onderwerp van zoeken. Maar natuurlijk: Google is your friend 😉 In ieder geval is bekand dat e.e.a. bij Garmin ook mogelijk is.

Te maken hikes en routes

Naast het maken van plaatsen kunnen ook de te maken hikes en andere routes vooraf electronisch worden vastgelegd. De hier beschreven werkwijze is een van de vele mogelijkheden maar wordt door mij wel ervaren als een van de betere.

  • Hikes worden vaak in weblogs en andere sites genoemd. Sommige sites geven een beschrijving andere hebben een kleine kaart beschikbaar. De site ontdek-amerika noemt er heel veel. Ook wandelingen-usa is hier een voorbeeld van.
  • Is er alleen een hikebeschrijving is het soms nuttig een naam van de hike te googlen zodat via afbeeldingen alsnog een kaartje gevonden kan worden.
  • Zijn de routes en hikes geselecteerd dan kunnen ze via de gratis! site www.wandermap.net omgezet worden in een online route. Het gebruikte kaartmateriaal ziet er zeer verzorgd uit.
  • Op de wandermap site is een account aanmaken essentieel. Onder dit account kunnen de hikes en routes worden opgeslagen en weer opgevraagd.
  • Na het maken van een hike sla deze op onder een naam. Begin de hikenaam met een volgnummer en daarna de naam van het park of gebied Als laatste de uiteindelijke naam van de hike of route. Het volgnummer wordt uiteindelijk als referentie in het runbook gebruikt.
  • Geef, indien gewenst ook aan of een gemaakte hike “Private” is.
  • De wandelingen liggen nu online vast. Waarschijnlijk zal er echter onderweg geen internet verbinding beschikbaar zijn. In het volgend hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven hoe dit opgelost kan worden.
  • Exporteer de hikes routes in GPX formaat en sla deze lokaal op.

 11. Hoe krijg ik al mijn gevonden plaatsen en activiteiten offline beschikbaar?

Sinds de introductie van de iPad en andere tablets zijn de mogelijkheden vrijwel oneindig om met deze apparaten online maar ook offline informatie te raadplegen. Om nu het roadbook zo beperkt mogelijk te houden en zelfs de wegenkaarten thuis te laten is het een goede zaak om alles zoveel mogelijk in de iPad te zetten. Dit geldt dus ook voor de plaatsen en routes van hoofdstuk 9 en 10. Note: Hieronder genoemde beschrijving is gebaseerd op het gebruik van een iPad!.

  • Download de app Galileo Offline Maps. Test de app en koop de in-app features voor ongeveer €4
  • Galileo is in staat om geselecteerd kaartmateriaal offline te downloaden (Vector Maps) of diverse andere topografische kaartdelen voor de hike of route te cachen
  • Nu komt de meest krachtige mogelijkheid: Galileo is in staat GPX files in te lezen. Dit betekend dat alle plaatsen die in de TomTom staan ook in Galileo staan. Ook alle route en hikes zijn op deze wijze zichtbaar op de kaart.
  • Door nu uit te zoomen kan de app gebruikt worden als ondersteunende wegenkaart. Maar ook de lokale plaatsen (Supermarkten etc) kunnen door inzoomen snel worden bekeken.
  • Daar het kaartmateriaal van topografische aard is kunnen ook de opgeslagen hikes gedetailleerd worden bekeken en worden bepaald hoe de hikes verlopen.
  • GPX files kunnen het beste naar de iPad worden overgebracht door ze naar jezelf te mailen. Open je email vervolgens in de iPad en geef aan dat Galileo gebruikt moet worden om de meegezonden GPX attachment(s) te openen.
  • Je hebt nu de beschikking over een app waarin alle planningsinformatie zit en tevens beschik je (offline) over gedetailleerd kaartmateriaal.

 12. Financiele zaken

Ook financieel zijn genoeg tips te geven. Hier een korte opsomming van die van mij.

  • Dollars sparen omdat de koers gunstig is? Schaf een Skrill of Neteller prepaid Mastercard creditkaart aan. Deze kaarten zijn in US Dollars af te sluiten en met iDeal kan er binnen enkele seconden geld op worden gestort.
  • De limiet van deze kaarten is gelijk aan het positieve saldo. Eigenlijk geen creditkaart dus. Saldo=0 -> Limiet=0
  • Gebruik de kaart bv ook als extra veiligheid door er steeds maar kleine bedragen op te storten.
  • Als Amerikanen bij de kassa vragen debit of credit ingeval van een creditkaart (ook bovenstaande kaarten!) altijd credit zeggen. Een Amerikaanse debit kaart is te vergelijken met onze pinpas.
  • Ook onze Meastro pin passen werken steeds vaker in de USA. Let op extra bankkosten! (Wel even activeren voor buiten Europa gebruik)
  • Als je goedkoop contant geld wil verkrijgen vraag dan bij de kassa om “Cash Back”. Dit werkt overigens alleen met debitkaarten, dus onze Meastro pinpassen.
  • Let op bij het contact geld opnemen bij de geldautomaat (ATM). Naast dat je eigen bank wisselkoers en kosten rekent doet de Amerikaanse bank dat ook nog eens.
  • Een goede uitzondering zijn filialen van de Amerikaanse vestigingen van de ING bank.
  • Tanken in de USA? Is bij de pomp betalen met de creditcard mogelijk dan kan om een zipcode (postcode) worden gevraagd. Soms werkt 90210 of de  4 cijfers+0  van je eigen postcode.
  • Als de kaart niet wordt geaccepteerd moet naar de pompbediende worden gegaan. Deze zal je creditcard vragen en voor welk bedrag getankt gaat worden. Soms wil men gedurende de tankbeurt de creditkaart behouden, maar dit is niet noodzakelijk. Met dit bedrag wordt de creditcard belast en zal de pomp maximaal voor dat bedrag brandstof afgeven.  Kijk in ieder geval na de eerste tankbeurt hoeveel de inhoud van de tank in Gallons is. Is uiteindelijk het opgegeven bedrag toch niet behaald dan wordt het restant bedrag op de creditkaart teruggestort, of dan pas afgerekend. Loop altijd even weer naar binnen voor een bonnetje van de eind-afrekening. In principe met dit verhaal nooit geen problemen mee gehad. Pinnen met Meastro werkt soms ook (ook bij de pomp zelf). Als laatste is contant afrekenen een optie en soms nog wel goedkoper (staat vaak aangegeven op de prijspaal)

13. Algemene tips

Hieronder volgt een lijst met algemene tips. Ook deze lijst is lang niet compleet en zal waar nodig regelmatig worden aangevuld.

  • Reis je met de auto? Koop na aankomst bij een warenhuis een koelbox. Bij voorkeur een kunstof exemplaar. De boxen van polystyreen zijn wel goedkoop maar gaan snel kapot.
  • In alle winkels zijn zakken ijs te koop om de koelbox te vullen. Doe het ijs los in de koelbox en zorg dat de producten waterdicht zijn. Andersom kan ook (Ijs in de zak houden) maar minder efficiënt.
  • Vrijwel elk hotel heeft gratis ijsmachines staan. Ook dit is een goede mogelijkheid om s’morgens weer moet een koele box 🙂 te vertrekken. Let op: Vraag altijd na of dit is toegestaan. Sommige hotels vinden dit geen probleem.
  • Ga ook op deze dag voor campingwaar of huishoudelijke spullen naar een Dollartree of 99cOnly store.
  • In vrijwel alle restaurants zij alle frisdranken free refill. Vraag ook “no-ice” als je ook nog frisdrank wilt 😉
  • Mobiel telefoonabonnement nodig met gratis bellen in de USA, $20 internationaal bellen,ongelimiteerd 3G data op het beste AT&T netwerk?. Kijk op H2O-Wireless. Schaf vooraf op eBay (voor een paar $ !!) alvast simkaart(en) aan. Maak thuis een online account aan. Koop na aankomst bij de BestBuy 60$ tegoed  en activeer een Montly Unlimited plan.
  • Heb je onderweg de beschikking over internet kijk dan ook eens naar de app “GasBuddy”. Geeft op je smartphone een lijst/kaart met de goedkoopste tankstations in de buurt. Desnoods kan de app je er naar toe navigeren. Let op: Voor IOS alleen met een Amerikaans Apple account (google voor instructies) te downloaden.
  • Bij verblijf in een hotel, lees ook de ochtendkrant. Vaak zitten de folders van supermarkten etc hier ook bij. Amerikanen zijn dol op kortingcoupons en deze staan dus in deze folders.
  • Wassen? Elk hotel heeft een wasruimte waarin je was gedaan kan worden. Er zijn naast wasmachines vrijwel altijd drogers aanwezig. Betaald moet er worden met Quarters (25 c). Spaar/wissel deze dus al op dag 1.
  • Plannen voor bepaalde restaurants? Kijk ook eens op restaurant.com. Door kopen van een coupon kan soms een aanzienlijk percentage goedkoper gegeten worden.
  • Goedkope kaartjes voor de pretparken in Californië. Kijk eens op Mousesavers. Deze site staat bomvol met informatie over Disney maar ook andere parken.
  • Nog meer korting? Kijk ook op groupon.com. De leukste aanbiedingen. Vooral in de grote steden.